Vianvang, ordet i fjällvärlden för den vackra blomman Fjälldrottning, Bergfru eller Saxifraga Cotyledon som den heter på latin. Vianvang är också namnet på ett mattempel, en gastronomisk pärleport eller mera jordnära sagt ett måltidens upplevelsecentrum skapat av en av Norges mest kända kockar, Arne Brimi. Och som han så förklarande själv beskriver det om sitt Vianvang, sin fjälldrottning:
Draumen
Vianvang,
det gamle og nålevande ordet i fjellet for Fjelldronning, Bergfrue, Saxifraga
Cotyledon på latin om ein vil. Fjelldronninga mi vart til Vianvang, og er det
framleis; – det var min draum, og vart til, og er min draum framleis. For
ingenting kan stoppast, ikkje eingong i ein draum.
Draumen
starta med det fyrste spadetaket i 1998, då Vianvang såg si gryning. Men
Vianvang skal aldri verta heilt ferdig – draumen om noko nytt som kryssar meir
enn eit tusenårs-sekiel skal alltid leva her, det evige innan matkunst frå det
naturleg naturlege, det skal halda fram.
Draumen
om å gjera noko heilt spesielt med eit måltid, for ei oppleving for kvar og ein
einskild gjest. For ein gong som for fleire gonger, for noko å leva lenge på.
Støtt skal det vera godt å hugsa å ha opplevd å ha vore her. Støtt skal det
vera godt å lengta att til min del av dette landet. Støtt skal det vera godt å
koma att.
Drömmen
Vianvang, det gamla och det nu levande ordet för en blomma vid namnet Fjälldrottning, Bergfrun eller Saxifraga Cotyledon. Fjälldrottningen min blev till mitt Vianvang och är det framdeles;- det var min dröm, och är det än i denna dag. För ingenting kan stoppas inte ens en gång en dröm.
Drömmen startade med ett spadtag i 1998, då Vianvang såg sin gryning, men Vianvang skall aldrig bli helt färdig- drömmen om något nytt som korsar mer en tusen års sekel skall alltid leva här, det eviga innanför matkonst från det vad naturen naturligt ger skall leva fram här.
Drömmen om att göra någonting helt speciellt med en måltid och upplevelsen för varje enskild gäst, för såväl den som besöker mig en gång eller flera gånger skall det innebära att det får någonting att leva länge på. Det skall vara gott minnas att man varit här och fått uppleva någonting unikt, det skall vara lika gott och stadigt längta tillbaka till denna del av landet och ett nytt besök här på mitt Vianvang.
Min dröm som i många år varit den att få tillfället besöka Arne Brimis mattempel har äntligen gått i uppfyllelse. Jag har det privilegiet att genom mitt nuvarande jobb få stifta en ännu närmare bekantskap och en personlig kontakt till Arne Brimi och hans restaurang Vianvang, Vi har ett gemensamt intresse i ett projekt Arne startat upp för barn i barnträdgårdar över hela Norge. Projektet heter "ett Godt måltid" En god måltid och går ut på att lära barn och föräldrar men främst barnen att en god måltid innebär goda råvaror lagade med ödmjukhet och tolerans, mat med mervärde som samtidigt skapar det rätta förutsättningarna för barnen att börja tycka om all slags mat, man kan nog med fog säga att detta är Sapere metodikens grunder som Arne genom sitt " ett godt måltid" genomför.
Till sist så vill jag nämna att Arne Brimi var den första Norska kocken som deltog i Bocuse d`Or 1987, den prestigetyngsta kocktävling som finns på detta jordklot, man kan säga att det är kockarnas olympiad. Han är en stor förebild för många och speciellt alla Norska kockar och så även för mig. Tack Arne för en i alla avseenden otroligt fantastisk matupplevelse hos dig på Vianvang, detta lär inte vara det sista besöket, det kan jag med stolthet och all säkerhet intyga. Tack Arne Brimi och alla ni andra som gjorde denna dag till en oförglömlig dag.
Bon appetit
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar